Športovci s mentálnym postihnutím získali na olympiáde šesť medailí

03.02.2013 Celý región

Bratislava 2. februára (TASR) - Slovenským športovcom s mentálnym postihnutím sa dnes na Svetovej zimnej špeciálnej olympiáde v kórejskom meste Pchjongčchang podarili získať tri zlaté, dve strieborné a jednu bronzovú medailu. Víťazné priečky obsadili v zjazdovom a bežeckom lyžovaní. TASR informovala Michaela Guldanová zo Slovenského hnutia špeciálnych olympiád.

Dve zlaté a dve strieborné medaily získali Slováci v zjazdovom lyžovaní. "Dávid Boček, mladý a veľmi šikovný lyžiar, sa zúčastnil na svetovej olympiáde prvý raz a hneď získal zlato v kategórii Advanced. V každodenných situáciách veľa nerozpráva, no na svahu dáva do lyžovania všetku energiu," povedala Guldanová.

Zlato získala aj skúsená lyžiarka Marianna Vojtková. Lyžiari Darina Krihová a Juraj Šuster obsadili strieborné pozície. V bežeckom lyžovaní zlato putovalo k Jakubovi Krissakovi a bronz k Romanovi Pollákovi.

"Atmosféra na športovisku je veľmi príjemná," priblížila Guldanová. Poznamenala, že ak aj nejaký športovec na pretekoch padne, všetci mu začnú tlieskať a podporovať ho. "Filozofiou je, že netlieskame len tomu, kto je na prvom mieste, ale o to viac tomu, kto skončí na poslednom. Ten si to totiž zaslúži, pretože sa nevzdal."

Výprava slovenských športovcov s mentálnym postihnutím odcestovala na Svetovú zimnú špeciálnu olympiádu do Kórejskej republiky v piatok 25. januára. V 21-člennej slovenskej výprave sú okrem 11 lyžiarov aj dvaja krasokorčuliari.
 

Vyberte región